Preglej vse novice

V Kopru odkrili klop slovensko-grškega prijateljstva 

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednica Grčije Katerina Sakellaropoulou sta danes na Kapodistriasovem trgu v Kopru odkrila klop prijateljstva, ob tem pa izpostavila pomen zgodovinskih vezi med državama in vlogo Kopra, od koder prihaja družina Ioannisa Kapodistriasa, prvega grškega guvernerja. Dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper, ki je grški delegaciji ob tej priložnosti čestital za 200. obletnico neodvisnosti Helenske republike. 

Klop prijateljstva so postavili ob bronastem kipu Kapodistriasa, delu grškega kiparja Palaiologosa, ki ga je Mestni občini Koper leta 2001 podarila Helenska republika. Predsednik države Borut Pahor je v uvodnih besedah izpostavil, da Slovenija in Grčija s klopco prijateljstva v želji po boljši prihodnosti tketa še močnejše vezi: »Klop predajamo z upanjem, da bo dobro služila predvsem mladim, ki bodo v skupni Evropi našli mir in priložnost za uresničitev svojih sanj.« Ob tem je dodal, da je bil Kapodistrias eden prvih glasnikov enotne Evrope: »To so bile takrat vizionarske sanje. Žal je moralo preteči preveč časa, žal smo morali biti priče številnim vojnam, da smo po koncu druge svetovne vojne Evropejci le postavili skupen evropski dom. Zdaj imamo veliko priložnost in hkrati odgovornost, da ga čuvamo za mir ter blaginjo tega in prihodnjih rodov.«

Predsednica Helenske republike Katerina Sakellaropoulou je spomnila na 200. obletnico protiturške vstaje, ki je vodila v ustanovitev sodobne grške države. Prvi predsednik je bil prav Ioannis Antonios Kapodistrias. »Grčija v njem vidi arhitekta novoustanovljene države in prvega pomembnega voditelja,« je povedala Sakellaropouloujeva.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je v uvodnem nagovoru čestital Helenski republiki ob 200. obletnici in poudaril pomen današnjega obiska za mesto Koper, ki ga s prvim grškim predsednikom povezuje tudi priimek njegove plemiške rodbine Kapodistrias. Kot je pojasnil, njegovi predniki pripadajo koprski plemiški družini Vittore, ki naj bi v Kopru živela že leta 1329. Del družine se je nato preselil na otok Krfi in si nadel naziv grofov Kapodistrias. Iz te veje izhaja tudi grof, zdravnik, diplomat mednarodnih razsežnosti, vizionar in revolucionar Kapodistrias. »Močno medsebojno vez in pristne odnose z Grčijo smo potrdili že pred dobrim desetletjem, ko se je tudi naša občina priključila združenju mest Ioannisa Kapodistriasa, verjamem pa, da jih bomo s postavitvijo klopi prijateljstva, na pobudo našega predsednika Boruta Pahorja,  le še okrepili,« je še zaključil koprski župan.

V nadaljevanju obiska Kopra so si predsednik Pahor, predsednica Sakellaropoulou in infrastrukturni minister Jernej Vrtovec v Pokrajinskem arhivu Koper ogledali šolski projekt iz obdobja 2018-2021 o Kapodistriasu, skupaj z delegacijo pa se nato sprehodili po starem mestnem jedru Kopra in obiskali Luko Koper.