Preglej vse novice

V Kopru že postavljajo novoletno okrasitev

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Čeprav nas do prižiga novoletne svetlobne okrasitve mesta loči še dober mesec, so se pripravljalna dela za namestitev elementov že začela. Praznična podoba mesta se letos ne bo bistveno spreminjala, jo bo pa občina smiselno dopolnila z okrasitvijo novega parka, ki ga je uredila nad Parkirno hišo Belveder. 

V mestnem jedru Kopra so delavci koncesionarja Javne razsvetljave Ljubljana že začeli obešati novoletne luči, ki bodo letos uradno zažarele v soboto, 27. novembra. Najprej bodo okrasili debla dreves in namestili manjše svetlobne elemente, nato pa se lotili okraševanja mestnih trgov in svetlobnega tunela na Pristaniški ulici.

Sicer bo letošnja novoletna okrasitev mesta z nekaj manjšimi prilagoditvami precej podobna lanskoletni. Obsegala bo več kilometrov utripajočih svetlobnih verig, svetleče elemente z živalskimi motivi in pravljične figure različnih oblik ter umetniške svetlobne instalacije v toplih in hladnih odtenkih, ki bodo mestnim ulicam in trgom nadeli praznično podobo.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi, Carpacciov trg bo krasila zlata oljka, osvetljena s kombinacijo hladno-toplih belih svetil LED, utrdba Bastion pa bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. S tematskimi unikatnimi elementi ostajajo okrašena vsa krožišča ob vstopu v mestno središče, Vojkovo nabrežje in Pristaniška ulica, kjer je občina okrasitev lani še dopolnila.

Čevljarsko in Kidričevo ulico bo razsvetljevalo utripajoče zvezdnato nebo, Verdijevo ulico in razgledišče nad Bastionom pa viseče svetleče krogle, vpete v elegantno verigo nad ulico in krošnje tamkajšnjih dreves. Nespremenjena ostaja tudi osvetlitev Titovega trga, ki ga bodo krasile veličastna kočija in dve svetleči krogli, na Prešernov trg pa se letos vrača svetlobni element z angleškim napisom Rad imam Koper, ki ob dotiku zažari v spremenjeni barvi.

Novoletno obarvana bo tudi Kardeljeva ploščad, na katero bodo namestili velikega svetlobnega jelenčka in 15 metrov visoko novoletno drevo s skoraj 30 tisoč prazničnimi lučkami, ki se jim bo na novo pridružila svetleča svetlobna veriga.

Praznični videz mesta bo letos dopolnila še okrasitev novega parka nad Muzejskim trgom, za katero je občina v proračunu predvidela nekaj manj kot 50 tisoč evrov. V okviru tega je dokupila skoraj deset metrov dolgo svetlečo zvezdo repatico in več deset svetlobnih krogel, ki jih bo vpela v krošnje tamkajšnjih dreves. Dodatnih 180 tisoč evrov bo tako kot vsako leto namenila za montažo in demontažo novoletnih okraskov.

Letošnjo praznično okrasitev bo pospremil bogat program Fantazime, ki se bo začela s prižigom prazničnih luči konec novembra in nas popeljala vse do novega leta.