Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V teku je sanacija skalnega podora nad dolino Dragonja

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Te dni se je začela sanacija brežine pod zaselkom Dilici, s katere se je po lanskem večdnevnem decembrskem deževju sprožil skalni podor, ki je zasul cesto skozi dolino reke Dragonje. V okviru dobrih 330 tisoč evrov vredne naložbe bo Mestna občina Koper s sidranimi mrežami utrdila skalni del brežine, v njenem spodnjem delu pa namestila podajno lovilne ograje, ki bodo cesto varovale pred padajočim kamenjem.

Decembra lani se je po večdnevnem močnem deževju s skalnega roba na vrhu pobočja pod zaselkom Dilici odkrušilo več kamnitih blokov, ki so se odkotalili v dolino in ogrozili lokalno cesto Babiči–Župančiči. Pristojne službe so takrat izpeljale več interventnih ukrepov, s katerimi so odpravile posledice nesreče in znova vzpostavile cestno povezavo. Ob tem so napovedale, da bo za utrditev in zavarovanje brežine nujna celovita sanacija.

Dela so se začela pred dnevi, izvaja jih gradbeno podjetje EHO Projekt, d. o. o. Na terenu se zdaj izvajajo pripravljalna dela, ki predvidevajo čiščenje območja in ureditev dostopa do brežine. Sledi vrtanje sider in namestitev podajno lovilnih ograj, ki bodo v primeru padajočega kamenja in skal te zadržale na pobočju in ne bodo ogrožale nižje ležeče ceste. V okviru naložbe bodo poleg tega utrdili skalni rob pod zaselkom Dilici, ki ga bodo zavarovali s sidranim sistemom nosilnih jeklenih mrež.

Gradbena dela bodo trajala več mesecev, vrednost naložbe, ki jo bo občina financirala s sredstvi proračunske rezerve, znaša 330.000 evrov.