Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Včeraj smo v Kopru pričakali slovensko olimpijsko baklo

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Včeraj smo tudi v Kopru pričakali slovensko olimpijsko baklo, s katero sta v koprsko pristanišče priveslali vrhunski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Aja Osterman. Koprskima kajakašicama in jadralki Veroniki Macarol je veliko športne sreče in uspeha na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu zaželel tudi koprski župan, ki je lepe želje podkrepil tudi s finančno podporo Mestne občine Koper.

Včeraj nekaj minut pred 16.30 sta do prvega bazena Luke Koper ob potniškem terminalu z baklo priveslali vrhunski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, ki sta se pred nekaj dnevi z odličjem vrnili s svetovnega prvenstva v Szegedu. Njun prihod v mesto je na vodi pospremil luški vlačilec, ki je s curki vode iz topov ustvaril nepozabno kuliso, na kopnem pa so ju spremljali Pihalni orkester Koper in koprske mažoretke. Zbrane so ob tej priložnosti nagovorili prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik, predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je nastop domačih športnikov na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu podkrepil tudi s finančno podporo Mestne občine Koper. Prihod olimpijske bakle so v Kopru pospremili tudi nekateri nekdanji olimpijci in številni koprski športniki, ki so z baklo odtekli simboličen krog okoli potniškega terminala.

Bakla je sicer ta konec tedna obiskala tudi druge tri istrske občine. Prva je baklo sprejela najmlajša slovenska obalna občina Ankaran, kjer so jo ob plaži Lazaret na Debelem rtiču sprejeli osnovnošolci, nogometaši NK Galeb, kajakaši in kanuisti KKK Orka, odbojkarice OK Ankaran Hrvatini, predstavniki občine, člani Strelske družine Ankaran  in Športnega društva Ankaran. Svojo pot je nato nadaljevala proti Izoli, kjer jo je na svojo jadrnico sprejel domačin, trikratni dobitnik olimpijske kolajne Vasilij Žbogar, z njo po marini opravil nekaj obratov, prispel na kopno in z njo pritekel na igrišče ob OŠ Livade. Tam so se mu pridružili veslača Jadran Barut (OI Tokio 1964) in Rajko HrvatUrška Žolnir Jugovar, ambasadorka Slovenske bakle in prva Slovenka z zlato olimpijsko kolajno v individualnem športu na poletnih OI, ter izolski župan Danilo Markočič. Po pozdravnih besedah in popotnicah našim olimpijcem na igrah v Tokiu so za plamenico poprijeli izolski jadralci, balinarji, judoisti, boksarji, kegljači, košarkarji, nogometaši, odbojkarji, rokometaši, sabljači, strelci, taborniki in igralci namiznega tenisa.
Piranska občina je baklo sprejela v Fiesi, kjer je zbrane nagovoril podžupan Karlo Radovac v tek med morjem in jezerom pa so pognali predstavniki Športnega društva Flip, Jadralnega kluba Pirat, Minimoto kluba Obala Racing, Veslaškega kluba Piran in Atletskega društva Piran. Pridružila se jim je tudi Tina Mrak, domača jadralka, udeleženka OI v Londonu 2012 in Riu 2016.

Bakla bo svojo pot po Sloveniji nadaljevala v ponedeljek, ko bo obiskala občine  Ig, Škofljica in Grosuplje. Do 23. julija bo pod okriljem Urške Žolnir Jugovar tako obiskala vseh 212 slovenskih občin in se povezala z zamejskimi kraji v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter Hrvaškem. S prebujeno jekleno voljo in opolnomočena s pozitivno energijo vseh nosilcev bakle in njenih navijačev bo navdihovala Olimpijsko reprezentanco Slovenije Tokio 2020 v njihovih predstavah in prizadevanjih za osvajanje vrhunskih dosežkov na 32. olimpijskih igrah nove dobe.