Preglej vse novice

V Kopru odprli prvo podzemno parkirno hišo v mestnem jedru

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je danes tudi uradno odprla Parkirno hišo Belveder. Po slavnostnem prerezu traku je vanjo prvi zapeljal koprski župan Aleš Bržan, ki verjame, da je nova pridobitev prvi korak k celoviti prometni ureditvi v mestnem jedru ter temelj trajnostno naravnanega in okolju prijaznega pametnega mesta Koper.

»Danes praznujemo osvoboditev pet tisoč kvadratnih metrov javnih površin za sprehode, srečevanje, druženje, za ulične koncerte in umetnike, za igro, ustvarjanje, zabavo, za normalno človeško življenje,« je odprtje nove parkirne hiše s 466 parkirišči pozdravil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki verjame, da se bomo lahko naposled v večjem delu starega mestnega jedra pozdravljali z nasmehi in prijazno besedo, ne pa s hupanjem in gestami izza volana. Pojasnil je, da je bila gradnja novega parkirnega trietažnega objekta v središču mesta nadvse zahtevna naloga, ki jo je izvajalec s podizvajalci opravil z odliko.

»Izvedli ste pravo gradbeno mojstrovino, ki že dobiva svoje nadaljevanje. Prav zdaj nad parkirno hišo poteka gradnja novega mestnega parka, za katerega verjamem, da se vam bo zelo hitro priljubil in poživil utrip mesta,« je še dodal župan in ob tem izpostavil, da so delavci v okviru naložbe izkopali 55 tisoč kubičnih metrov materiala, v 12 metrov globoko gradbeno jamo pa vgradili devet tisoč kubičnih metrov oziroma 22 tisoč ton betona. Zaradi globokih izkopov v neposredni bližini visokih stanovanjskih objektov so morali strokovnjaki ves čas spremljati statične parametre, varovanje gradbene jame izvajati s tehnologijo sidranja in tudi razpiranja, na delu gradbišča pa so se sočasno izvajale še arheološke raziskave. Ob tem so se morali delavci soočiti z gradnji neprijazno sestavo tal iz preperelega fliša in laporja ter pomanjkljivimi katastri komunalne infrastrukture, ves čas gradnje se je v neposredni bližini odvijal promet, potek del je spremljajo tudi deževno vreme.

Kot je danes povedal predsednik uprave družbe CGP, d. d. Novo mesto Martin Gosenca, so se gradnje lotili zelo skrbno, posebno pozornost so namenili varovanju gradbene jame in zaščiti okoliških objektov. »Pred začetkom del smo opravili dodatne geološke raziskave terena, predvideli smo tudi več variant izvedbe varovanja gradbene jame. Poseben izziv med samo gradnjo je predstavljala tudi ureditev 500-letnih voda, prestavitev obstoječe komunalne infrastrukture in odstranitev 150 let starega vodnega zbiralnika, ki so ga arheologi predhodno dokumentirali,« je ob tem poudaril in dodal, da so s podpisom pogodbe nase prevzeli veliko odgovornost, a so projekt v sodelovanju s partnerji, projektanti, nadzorom, naročnikom in okoliškimi prebivalci uspešno zaključili.

Občina je za projekt, ki je poleg gradnje parkirne hiše predvideval še gradnjo krožišča pri Bastionu in ureditev dostopa tudi iz smeri potniškega terminala, namenila skupno 6,6 milijona evrov. Od tega je štiri milijone evrov pridobila z ugodnim posojilom pri SID banki, preostali del je financirala iz proračuna. »Financiranje projektov urbanega razvoja, kamor sodijo tudi revitalizacija degradiranih mestnih površin in skrb za okolje ter posledično zdravje prebivalcev, je ena od temeljnih prioritet naše banke,« je ob tem izpostavil predsednik uprave SID banke mag. Sibil Svilan.

Nova parkirna hiša bo občankam in občanom ter obiskovalkam in obiskovalcem nudila 466 parkirnih mest, od teh jih bo 250 namenjenih izključno stanovalcem mestnega jedra, ki bodo za mesečni abonma odšteli 20 evrov. Prva ura parkiranja v garažni hiši bo sicer brezplačna, za vsako nadaljnjo uro bo treba odšteti en evro, za celodnevno parkiranje pa 12 evrov.

Številne ugodnosti ob obisku parkirne hiše

Mestna občina Koper je ob odprtju pripravila številne ugodnosti. Danes in jutri, 25. in 26. maja, bo parkiranje v njej brezplačno, do nedelje, 30. maja, pa bodo obiskovalke in obiskovalci med 7. in 19. uro ob parkiranju prejeli letak in kupon za sladek oddih v mestnem jedru. Akcijo občina pripravlja skupaj z Zavodom Koper Otok, brezplačna kava in posladek pa bosta na voljo v Bander Baru, Bifeju Museum, Slaščičarni Dehar, Pizzeriji Atrij, Baru Cameral, Baru na Brolu in Kavarni Triglav. Ob tem bodo nekateri trgovci v mestnem jedru uporabnikom nove parkirne hiše nudili posebne ugodnosti, prepoznali jih boste po plakatih, ki bodo izobešeni v izložbah.

Dostop po Kidričevi kmalu le za stanovalce in dostavo

Odprtje parkirne hiše Belveder sicer predstavlja pomemben korak k celoviti ureditvi mirujočega prometa v mestnem jedru Kopra in dvigu kakovosti življenja ter bivanja v njem. Omogoča namreč, da občina dragocen in edinstven mestni prostor po več desetletjih naposled osvobodi pločevine in ga nameni drugim vsebinam. Občina bo nov prometni režim uvajala postopoma in ga prilagajala potrebam življenja ter dela v mestnem jedru. Predvidoma od začetka junija bo omejila dostop po Kidričevi ulici, ta bo dovoljen izključno stanovalcem, ki po Kidričevi dostopajo do svojih domov, dostavnim in servisnim vozilom ter intervencijskim službam. Vstop bo zavarovan s potopnim valjem pri Taverni, ki bo opremljen z naprednim sistemom za prepoznavo registrskih oznak, kar bo omogočilo lažji nadzor in izboljšalo prometno varnost, stanovalcem pa poenostavilo vstop in izstop iz mestnega jedra.

Nad parkirno hišo poleti še mestni park

Družba CGP bo v naslednjih mesecih nad parkirno hišo uredila še mestni park po zasnovi arhitekturnega podjetja Marasovic arhitekti. V parku bodo postavljeni številni elementi, ki omogočajo različne oblike druženja. Poleg zelenih površin in kotičkov, namenjenih počitku, so v rešitvi predvideli tudi vodne elemente, ki bodo popestrili ureditev trga, hkrati pa predstavljali zvočno kuliso za preglasitev hrupa bližnjega pristanišča. V parkirni hiši bo jutri postavljena tudi razstava fotografij projekta končne zunanje ureditve.