Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Z marcem nove cene storitev Rižanskega vodovoda Koper

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Na podlagi Elaborata o oblikovanju cen storitev javne službe oskrbe s pitno vodo za Občino Piran, Občino Izola, Mestno občino Koper in Občino Ankaran bodo s prvim marcem v veljavo stopile nove cene vodarine in omrežnine, ki bodo v povprečju višje za 5,49 odstotka. Spremembi cen storitev je botrovalo splošno zvišanje stroškov poslovanja Rižanskega vodovoda Koper, med drugim na račun zvišanja cen dobave električne energije, poštnine in spremembe cen vodarine Kraškega vodovoda Sežana.

Občanke in občani vseh štirih istrskih občin bodo položnice z novimi, nekoliko višjimi cenami storitev omrežnine in vodarine v poštne nabiralnike prejeli šele aprila. Fizične osebe (gospodinjstva) bodo za kubični meter vode po novem plačevale pet centov več (prej 0,8595, po novem 0,9097 evra), pravne osebe in samostojni podjetniki pa 7,6 centa več kot doslej (prej 1,3796, po novem 1,4551). Spremenila se bo tudi cena mesečne omrežnine (DN 15), ki bo po novem višja za nekaj manj kot 26 centov (prej 4,8644, po novem 5,1235).

Za primer vzemimo povprečno gospodinjstvo z mesečno porabo 10 kubičnih metrov vode, ki bo po novem za vodo plačevalo 0,76 evra več kot doslej (prej 13,46 evra, od aprila dalje pa 14,22 evra).

Na spremembo cen je v veliki meri vplivalo zvišanje življenjskih stroškov in poslovnih stroškov, in sicer so se lani za 75 odstotkov povišali stroški dobave električne energije, za 40 odstotkov stroški poštnine, za 19 odstotkov cene vodarine Kraškega vodovoda Sežana, zaradi državne uskladitve so se dvignile plače v javnem sektorju in povišali stroški dela na račun dviga višine neobdavčenega regresa ter povračila za prehrano med delom.

Glede na navedene podatke je bilo pričakovati bistveno večjo podražitev omrežnine in vodarine, tako kot so to storili nekateri drugi vodovodi po Sloveniji (povečanje za približno 17 odstotkov). V Rižanskem vodovodu Koper jim je z optimizacijo poslovanja podjetja uspelo doseči, da se v povprečju cene ne bodo dvignile za več kot 5,49 odstotkov.

Ker sta bila Poslovni načrt za leto 2020 in Elaborat o oblikovanju cene storitev javne službe oskrbe s pitno vodo za občine slovenske Istre sprejeta šele ta teden, bodo nove cene omrežnine in vodarine v veljavo stopile 1. marca, medtem ko se bo v prvih dveh mesecih letošnjega leta (januar, februar) obračunavala enaka cena kot v preteklem obdobju.

Ne glede na novo korekcijo cen vodarine in omrežnine bodo odjemalci Rižanskega vodovoda Koper tudi v prihodnje plačevali vodo, ki je med najcenejšimi v regiji. Na območju Primorsko-notranjske regije so stroški dobave vode za odjemalce cenejši le na območju Logatca, Vipave in Ajdovščine, medtem ko so v ostalih 11 občinah po podatkih, objavljenih na spletnih straneh vodovodov, cene višje tudi do 20 odstotkov.