Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Z zimskim režimom znova brezplačno parkiranje med vikendi

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V sredo, 3. novembra, bo v Kopru začel veljati zimski parkirni režim, prilagojen potrebam občank in občanov ter dnevnim obiskovalcem. Ta prinaša nekaj ključnih sprememb – vnovično brezplačno parkiranje ob koncih tedna in praznikih na javnih parkiriščih območja B in C, ugodnejše parkiranje na gramoznem parkirišču v Žusterni ter brezplačno drugo uro parkiranja v Parkirni hiši Belveder ob vikendih in praznikih. Zimski parkirni režim bo veljal do vključno 23. aprila.

Največja sprememba, ki jo prinaša zimski režim, je krajši obratovalni čas na parkiriščih območja B in C, kjer bo parkiranje ob koncih tedna in dela prostih dnevih znova brezplačno.

Na območju B, ki zajema parkirišča na Piranski cesti ob Olimpijskem bazenu Koper in na tržnici izven zapornic, bo parkiranje po novem plačljivo le ob delavnikih med 6. in 19. uro. Za prvo uro je treba odšteti 0,5 evra, za vsako naslednjo pa en evro. Izjema sta parkirišči Zeleni park in pri banki, kjer bo za parkiranje treba plačati vse dni v tednu med 6. in 19. uro, ter parkirišče za tržnico za zapornicami, kjer bo plačljiv režim veljal vse dni v tednu, 24 ur na dan. Na slednjem ostaja prva ura parkiranja brezplačna, vsaka naslednja pa uporabnika stane en evro.

Tudi na območju C, ki zajema parkirišča pri nogometnem in atletskem stadionu, pri Rotundi, za Barko in na Ankaranski cesti, bo parkiranje plačljivo zgolj ob delavnikih, in sicer med 6. in 17. uro. Za prvo uro je treba odšteti 0,5 evra, za vsako naslednjo pa en evro. Bo pa na parkiriščih pri nogometnem in atletskem stadionu še naprej na voljo celodnevno parkiranje (24 ur) za štiri evre.

Z novim režimom bo ugodnejše tudi parkiranje v novi Parkirni hiši Belveder, kjer bo med vikendi in prazniki brezplačna tudi druga ura parkiranja. Za vsako naslednjo je treba še naprej odšteti po en evro, cena celodnevnega parkiranja znaša 15 evrov.

Spremenjen režim prinaša tudi bolj ugodno parkiranje na makadamskem parkirišču v Žusterni, kjer bo po novem za uro parkiranja treba odšteti 0,5 evra, za celodnevno parkiranje (24 ur) pa dva evra.

Abonma za bolj ugodno parkiranje

Občina je v želji, da bi ugodno parkiranje omogočila čim širšemu krogu dnevnih uporabnikov, že lani uvedla tri nove posebne abonmaje, in sicer abonma za parkiranje na parkirišču pri nogometnem in atletskem stadionu, na območju GORC Srmin in na parkirišču pod deteljico pri Marjetici Koper. Cena mesečnega abonmaja za prvi dve parkirišči znaša 10, za parkirišče pod deteljico pa zgolj pet evrov. Cena je za občane in druge uporabnike enotna.

Uporabniki imajo poleg tega še naprej možnost nakupa posebnega abonmaja za parkiranje na makadamskem parkirišču v Žusterni in na vseh parkiriščih P+R, za katerega je treba odšteti 10 evrov na mesec.

Sicer pa lahko uporabniki pridobijo tudi splošni mesečni parkirni abonma, ki za občanke in občane znaša 20 evrov mesečno, za druge uporabnike pa 30 evrov. S splošnim abonmajem je tako možno parkirati tudi za tržnico izven zapornic in na makadamu, za Barko, pri Rotundi, Ankaranski cesti, Ulici 15. maja, na parkirišču Nova ulica v Semedeli, ob mandraču, v Šalari in na Škofijah.