Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Začele so se prve aktivnosti skupne akcije proti tigrastim komarjem

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Komunalna podjetja štirih občin slovenske Istre so začela vnašati sredstva za zatiranje ličink tigrastega komarja. Gre za eno od prvih aktivnosti skupne preventivne akcije, ki so jo štirje župani napovedali že na začetku letošnjega leta. Pred dnevi so občine izdale tudi zgibanko z naslovom Ustavimo razvoj tigrastih komarjev, s katerimi želijo občane ozavestiti in jih pozvati k odgovornemu ravnanju za preprečitev razmnoževanja te invazivne vrste komarjev.

Komunalna podjetja bodo sredstvo Aquatain, ki ni biocid in je zato za ljudi in okolje popolnoma neškodljivo, do septembra vnašala v jaške javne infrastrukture in na druga mesta, na katerih je stoječa voda. Sredstva ne bodo nanašali ob rekah, jezerih in mlakah oziroma na območjih, kjer ima ta vrsta komarja že dovolj naravnih plenilcev. Da bi dosegli pravi učinek, bodo morali postopek večkrat ponoviti, saj razvojni krog od jajčeca do odraslega komarja spomladi traja od 15 do 20 dni, poleti od 6 do 8 dni. Po dostopnih podatkih lahko pričakujemo 91-odstotno zmanjšanje pojavnosti ličink komarja okrog površin, na katere bodo sredstvo nanesli.

Župani ob tem pozivajo občane, da se pridružijo akciji in z odgovornim ravnanjem pomagajo preprečiti nastanek gojišč za razmnoževanje te izredno invazivne vrste tigrastih komarjev. Pomembno je, da ti poskrbijo, da so zalivalke in podstavke za rože, vedra, odprte plastenke, avtomobilske gume, rezervoarji za vodo, žlebovi oziroma druge manjše po vsaki uporabi pokriti, pospravljeni ali suhi, priporočajo pa tudi nabavo sredstva za samostojen nanos sredstva, ki onemogoča nadaljnji razvoj ličink komarja.

Občine bodo zagotovile tudi omejeno število kapalk sredstva Aquatain (50 ml). Občanke in občani Občine Izola jih bodo lahko od srede, 20. maja, dalje prevzeli na sedežu uprave Javnega podjetja Komunala Izola, med 8. in 14. uro. V Občini Piran bodo na voljo od torka, 26. maja, dalje na sedežu uprave Javnega podjetja Okolje Piran, med 8. in 13. uro. Občanke in občani Mestne občine Koper bodo lahko brezplačne vzorce sredstva Aquatain od ponedeljka, 1. junija, dalje prevzeli na sedežu vrtnarije javnega podjetja Marjetica Koper (Škocjanska pot 2), in sicer ob delavnikih med 7.30 in 18. uro, ob sobotah pa med 7.30 in 13. uro. S seboj naj prinesejo položnico Marjetice Koper. Občani in občanke Občine Ankaran pa bodo brezplačne vzorce sredstva Aquatain lahko prevzeli na sedežu občine, in sicer od 1. junija dalje, ob predložitvi položnice Marjetice Koper. Natančno obvestilo o lokaciji in času prevzema bo podano prek občinske spletne strani.

Občanke in občani vseh štirih občin bodo lahko sredstvo v prosti prodaji sicer kupili na sedežu vrtnarije Marjetice Koper, Škocjanska pot 2.