Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Začenja se urejanje žalne ploščadi na pokopališču Škocjan

Kategorija: Splošno, Urejanje prostora
Datum objave:

Novo podobo bo letos dobila tudi žalna ploščad na mestnem pokopališču Škocjan, ki bo uporabnikom prijaznejša in dostopnejša. Površino bodo tlakovali in jo v delu ozelenili ter nadkrili s senčnico, ki bo v vročih poletnih dneh nudila prijetno senco. Dela, ki so se začela danes, bodo sklenjena poleti, v vmesnem času bodo obrede izvajali na začasno urejeni površini za mrliško vežico.

Te dni se začenjajo dela na pokopališču Škocjan, kjer bo občina obnovila in uredila dotrajano žalno ploščad, ki služi poslovilnim obredom in zbiranju obiskovalcev, v delu pa tudi dostopu in dostavi za komunalna vozila. Površino bodo izravnali in jo v večji meri tlakovali, del bodo ozelenili, dostope na ploščad pa asfaltirali. V okviru ureditve bodo poleg tega odstranili obstoječe arhitekturne ovire, ki so onemogočale dostop gibalno oviranim, ploščad pa višinsko prilagodili in uredili vhod v vežico. Ob tem bodo prilagodili še prehode in povezovalne poti ter jih opremili s taktilnimi oznakami, ki bodo slepim in slabovidnim omogočile varno in samostojno gibanje ter dostop na pokopališče.

V okviru naložbe bodo na osrednjem delu ploščadi namestili senčnico, ki bo sestavljena iz vzporedno nameščenih jeklenih okvirjev, povezanih z lesenimi lamelami za dodatno senčenje. Njena površina bo znašala nekaj več kot 145 kvadratnih metrov, v višino bo merila 3,8 metra, kar pa ne bo oviralo pogleda na obstoječi objekt, saj bo od njega odmaknjena za nekaj manj kot devet metrov. Pod nadstrešek bodo namestili še lesene klopi in drugo urbano opremo ter korita za rastline, s katerimi bodo površino dodatno ozelenili.

Izbrani izvajalec del je podjetje Grafist, ki bo ureditev sklenil v sedmih mesecih. Vrednost gradbenih del znaša 512.660 evrov, v času del bodo obrede izvajali na začasni lokaciji za mrliško vežico.