Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Dnevi cepljenja: Kje in kdaj se lahko cepite?

Kategorija: Splošno, COVID-19
Datum objave:

Med 13. in 15. januarjem bo po vsej Sloveniji znova potekala velika cepilna akcija s sloganom Varno in zdravo naprej. Na Ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da so z decembrsko akcijo cepljenja Varno in zdravo v novo leto, ko se je cepilo skoraj 78.000 ljudi, preprečili približno 2.000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti. Od četrtka do sobote bosta množično cepljenje v Kopru izvajala Zdravstveni dom Koper in zdravstveni zavod Cor Medico.

V luči uspeha, ki ga je v decembru dosegla cepilna akcija, so se na ministrstvu odločili ponoviti kampanjo. Cilj ostaja isti – s prvim, drugim ali tretjim odmerkom precepiti čim več ljudi. Za novo akcijo so se odločili, ker Slovenija v peti val vstopa s prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom. Glede na izjemno hitro širjenje različice omikron je veliko bolj varno, da se z virusom srečamo cepljeni s prvim, drugim ali poživitvenim odmerkom.

V času cepilne akcije Dnevi cepljenja se z izjemo cepljenja otrok v starostni skupini od 12 do 18 let na cepljenje ne bo treba naročiti, povsod bo omogočena tudi izbira cepiva.

V cepilni ambulanti na Dellavallejevi ulici 3 bodo nenaročene proti bolezni covid-19 cepili že jutri, 11. januarja, med 14.15 in 17. uro. Cepljenje za nenaročene bodo vnovič organizirali v četrtek, 13. januarja, med 8. in 14. uro in med 17. in 20. uro. Istega dne bodo od 14. do 17. ure cepili predhodno naročene. Cepljenje za nenaročene bodo nadaljevali v petek, 14. januarja, med 8. in 14. uro, ter ga ponovili v soboto, 15. januarja, med 8. in 12. uro.

Sicer ZD Koper v Otroško-šolskem dispanzerju organizira tudi cepljenje otrok, starih med 12 in 18 let. Cepljenje poteka po predhodnem naročilu na telefonski številki 05 6647 271. Ob tem obveščajo, da bodo zaradi del na telekomunikacijskem omrežju Zdravstvenega doma Koper jutri, 11. januarja, možne občasne motnje v delovanju telefonov.

 

Dodatni termini za cepljenje

Da bi cepljenje čim bolj približali vsem, je tudi Cor Medico zagotovil dodatne termine za nenaročene. Cepili bodo v petek, 14. januarja, med 14. in 20. uro v Šalari na Vanganelski cesti 20. Na isti lokaciji se bo možno cepiti tudi v soboto, 15. januarja, med 12. in 20. uro. Sicer cepljenje izvajajo tudi vsako sredo od 15. do 17. ure v Ankaranu na Regentovi 2, vsak petek med 14. in 18. uro ter vsako soboto med 12. in 16. uro na Vanganelski cesti 20.

Pomembno je imeti v mislih, da koristi cepljenja pretehtajo nezaželene učinke cepiva. Ko iščemo odgovore na vprašanja, ki se nam porajajo glede cepljenja, je pomembno, da vselej iščemo verodostojne vire in informacije. V ta namen so stopili skupaj slovenski strokovnjaki s področja medicine, imunologije, biologije in farmacije ter oblikovali priročnik z najpogostejšimi vprašanji o covidu-19 in cepivu.