Preglej vse novice

Zaključujemo akcijo zbiranja azbestnih odpadkov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper in Marjetica Koper sta v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi pripravili akcijo brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov, ki so jo občanke in občani odlično sprejeli. Po zadnjih podatkih so od februarja do danes prejeli za prevzem skupno 200.000 kilogramov azbestnih odpadkov. MOK letošnjo akcijo zaključuje, nadaljevala jo bo že naslednje leto.

Potem ko so občinski svetniki konec januarja sprejeli pravilnik o brezplačnem prevzemu azbestnih odpadkov na območju občine, ki določa upravičence, pogoje in postopek za uveljavljanje pravice do oddaje azbestnih odpadkov na območju celotne občine, je akcija, ki sta jo Mestna občina Koper in koprsko javno podjetje Marjetica organizirali med februarjem in majem, naletela na odličen odziv občank in občanov. V nekaj mesecih je svojo vlogo oddalo skupno 260 upravičencev, ki je oziroma še bo predalo približno 200 ton azbestnih odpadkov. Občina akcijo, za katero je predvidela približno 50.000 evrov, z današnjim dnem zaključuje.

Z možnostjo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov je občina želela spodbuditi ljudi, da postanejo bolj odgovorni do okolja, v katerem živijo, in pristopijo k odstranitvi nevarnih azbestnih odpadkov s stanovanjskih, kmetijskih in drugih zasebnih gospodarskih objektov ali površin. Lastnikom oziroma solastnikom, najemnikom zasebnih objektov ali zemljišč na območju MOK je oziroma bo krila stroške prevzema azbestnih odpadkov. Akcijo, s katero je MOK naredila odločen korak k izpolnitvi cilja, postati občina brez azbesta, bo nadaljevala že prihodnje leto.