Preglej vse novice

»Življenja rešujemo skupaj«

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Predsednik republike Borut Pahor se je v sklopu obiskov regijskih štabov civilne zaščite po Sloveniji danes mudil v Kopru, Izoli in Ankarau ter se seznanil s stanjem in posebnostmi naporov pripadnikov Civilne zaščite Obalne regije. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so zadnje mesece nudili oporo in pomoč ter skrbeli, da je tudi v času epidemije življenje teklo čim bolj normalno.

Predsednika Boruta Pahorja so v Pretorski palači sprejeli župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnik Civilne zaščite za Obalno regijo Zvezdan Božič ter mu predstavili izvedene aktivnosti pristojnih institucij in služb ob prvem in drugem valu nove koronavirusne bolezni. Enotni so si bili, da je ključno vlogo v spopadu z novim virusom odigralo odlično medsebojno delovanje vseh vključenih, njihova strokovnost, odzivnost in pripravljenost prilagoditi se novim razmeram.

Kot je poudaril direktor Zdravstvenega doma Koper Igor Hrvatin, nihče ni bil pripravljen na epidemijo takih razsežnosti, še manj pa na to, da bo trajala dobro leto dni. Če so želeli hitro ukrepati, so morali določene odločitve sprejemati sami: »Rešila nas je kritična infrastruktura in sodelovanje na vseh ravneh, tako pri zagotavljanju zaščitne opreme, potrebnega kadra, sprejemanju ukrepov kot tudi pri obveščanju javnosti.«

Pri zagotavljanju potrebnih kadrov in organizaciji na terenu so ključno vlogo odigrala območna združenja Rdečega križa, ki jih je danes predstavljal koordinator Matjaž Poniž. Marca so tako člani ekipe prve pomoči skupaj s policijo izvajali ukrepe na mejnem prehodu Škofije, kot prostovoljci so občanom, zlasti starejšim, nudili različne oblike pomoči, med drugim skrbeli za dostavo živil, zdravil in nujnih življenjskih potrebščin, dostavo toplih obrokov, zagotavljanje nujnih prevozov in spremstva, oskrbovali so jih tudi s potrebno zaščitno opremo. Aktivni so bili tudi v drugem valu epidemije, ko so priskočili na pomoč Ortopedski bolnišnici Valdoltra, Splošni bolnišnici Izola, Domu za ostarele v Izoli in Sežani, kadrovsko pa so okrepili tudi Obalni dom upokojencev Koper, ki se je januarja soočal z velikim številom obolelih oskrbovancev in osebja.

Stanje na področju sociale je predsedniku republike predstavila direktorica Centra za socialno delo Južna Primorska Tjaša Rodman. Ob tem je izpostavila posledice socialne izolacije najranljivejših skupin in povečanja odklonilnih vedenj v družinah, predvsem v tistih, ki se soočajo z osebnimi stiskami in težkimi življenjskimi okoliščinami.

Kako so se spopadali z epidemijo, sta pojasnila tudi predstavnik Policijske uprave Koper Damjan Sever in direktorica Obalnega doma upokojencev Koper Neva Tomažič. Kot je dejala, so se v domu upokojencev hitro odzvali na nove razmere in vpeljali številne zaščitne ukrepe, s katerimi so preprečevali vdor okužbe vse do januarja letos. Nato se je stanje poslabšalo, poleg oskrbovancev so se z novim virusom okužili tudi številni zaposleni. Stanje se izboljšuje, zato so znova vzpostavili možnost obiskov.

Predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje, epidemiolog Boris Kopilovič je ob tem opozoril, da epidemije še ni konec in da moramo zato še naprej spoštovati zaščitne ukrepe, nositi obrazno masko, skrbeti za higieno rok in ohranjati socialno distanco. Stanje se sicer izboljšuje, a je še vedno izredno resno, zato ljudi poziva k odgovornemu ravnanju in samozaščiti.

»Zelo pomembno je, da je bila v teh izrednih razmerah lokalna skupnost prožna in odzivna, ko je bilo treba ljudem priskočiti na pomoč, in, kar je še bolj pomembno, da so se ljudje zavedali, da lahko vedno računajo na pomoč občine, ne glede na to, v kakšni stiski so se znašli,« je ob tem poudaril koprski župan Aleš Bržan. Priložnost je izkoristil tudi za zahvalo vsem, še zlasti zdravstvenim delavcem, ki so bili v najtežjih trenutkih naravnost izjemni. »Njihova požrtvovalnost, disciplina in strokovnost so že v samem začetku celotni skupnosti postavili zgled, kako se spopasti z epidemijo. Še enkrat znova smo Koprčanke in Koprčani dokazali, kako zelo smo povezani, da znamo držati skupaj, da smo dobri in solidarni ljudje.«

Predsednik republike Borut Pahor je nato obiskal še Center za nadzor prometa in upravljanja v kriznih situacijah Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, Splošno bolnišnico Izola ter Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič v Ankaranu.

Uradne obiske sicer načrtuje v skupno 13 regijah, do zdaj je tako že obiskal notranjsko, zahodnoštajersko, pomursko, gorenjsko, severnoprimorsko, podravsko in obalno regijo.