Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

S skupnimi močmi poskrbimo za našo varnost

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Koper zadnja leta postaja vse bolj priljubljeno zbirališče domačinov, pa tudi domačih in tujih obiskovalcev, ki na urejenih športno rekreativnih površinah s pogledom na morje uživajo svoj prosti čas in se družijo. V želji, da bi se vsi uporabniki počutili prijetno in varno ter da bi zagotovili čist in urejen prostor, sta se koprska občina in Marjetica Koper odločili javnost ponovno obvestiti o pravilni uporabi tega skupnega zelenega prostora.

Obalna cesta, nov mestni park ob Semedelski promenadi, Center športov na mivki in Športno rekreacijski center Bonifika, kmalu pa tudi nov obmorski urbani park v Žusterni so pravi raj za mlade družine, športnike in rekreativce, ki si želijo aktivnega preživljanja prostega časa le nekaj korakov stran od mestnega vrveža. V času povečanega obiska je ključno, da uporabniki spoštujejo pravila obnašanja, saj lahko le tako zagotovimo, da bi se uporabniki počutili varno in udobno ter da bi prostor ostal čist in urejen. S tem namenom bosta Mestna občina Koper in Marjetica Koper okrepili nadzor, na določenih mestih pa postavili dodatno signalizacijo, ki bo uporabnike obveščala o pravilnem načinu uporabe parkovnih zelenih in rekreacijskih površin.

Površine so naša skupna skrb in odgovornost

Bonifika, mestni park ob Semedelski promenadi, Center športov na mivki in nov obmorski park v Žusterni so namenjeni izključno pešcem, v njih tako ni prostora za motorna kolesa, kolesa, skiroje, rolke, rolerje oziroma kotalke. Skiroje, kolesa in motorna kolesa lahko obiskovalci v času obiska parkirajo na stojalih za kolesa ob vhodih na zelene površine.

Posebno pozornost velja nameniti uporabi trim steze iz tartana na ŠRC Bonifika in Centru športov na mivki, ki je namenjena teku in hitri hoji ter sprehajanju, zato uporabnike prosimo, da se na njej ne ustavljajo oziroma po njej ne vozijo s skiroji in vozički ter tako športnikom in rekreativcem omogočijo nemoteno in varno vadbo.

Posebna pravila veljajo tudi za lastnike psov, ki morajo upoštevati občinske predpise in svoje ljubljenčke po zelenicah voditi s povodcem, izjema sta ograjeni del parka ob Semedelski promenadi in park za pse v semedelskem mandraču, namenjen štirinožnim prijateljem, kjer se lahko ti gibljejo spuščeni. Poleg tega je odgovornost in dolžnost lastnikov, da za svojimi psi poberejo iztrebke, saj javne zelenice in površine uporabljajo tudi drugi, med njimi otroci.

Na javnih površinah prav tako ni dovoljeno taboriti, kuriti ognja oziroma požigati trave, trgati cvetja, uničevati drevja oziroma grmovja, hraniti živali, odlagati smeti, cigaretnih ogorkov in ostankov hrane ter uživati alkoholnih pijač.

Občina ob tem obvešča, da je Semedelska cesta namenjena izključno sprehajalcem, kolesarji se morajo zato preusmeriti na kolesarsko stezo oziroma sestopiti s kolesa in pot nadaljevati peš, kolo pa voditi ob sebi.

Kako se pravilno gibamo po obalni cesti?

V popoldanskem času in ob koncih tedna je obalna cesta precej obljudena. Da bi bila rekreacija oziroma sprehod po obalni cesti prijetna, predvsem pa varna izkušnja za vse udeležence v prometu, so v koprski občini pripravili kratka navodila o tamkajšnjem prometnem režimu.

Pešcem je namenjena trasa Porečanke, na delu od zapore (Krožna cesta) proti Izoli pa tudi sredinski pas, ki pa si ga delijo z rolkarji, rolerji, kotalkarji in vozniki skirojev. Vsi tisti, ki se na potep od Kopra proti Izoli odpravijo s kolesom oziroma mopedom, ki razvije hitrost do največ 25 km/h, morajo izbrati skrajno levi pas (ob drevoredu). A pazljivo, pas je namenjen tudi intervenciji, na koprskem delu proge pa služi še kot dostopna pot do tamkajšnjih hiš.

Pozorni morajo biti tudi na delu med kopališčem v Žusterni in zaporo na obalni cesti, kjer je en vozni pas še vedno namenjen motornim vozilom.

Vse uporabnike prosimo, naj bodo previdni in strpni do drugih udeležencev v prometu ter naj upoštevajo prometno signalizacijo in splošne cestnoprometne predpise. Le tako bo uporaba obalne ceste varna in prijetna izkušnja.

Poleg redarjev na terenu tudi nadzorniki Marjetice

O pravilih obnašanja v parku bodo v naslednjih dneh uporabnike obveščali nadzorniki Marjetice Koper in občinski redarji, ki bodo večkrat dnevno prisotni na terenu ter skrbeli za varnost in dobro počutje obiskovalcev. V parkih bodo bolj prisotne tudi službe, ki skrbijo za odvoz smeti in urejenost javnih zelenic.

Če uporabniki kljub opozorilom ne bodo spoštovali pravil obnašanja, bodo občinski redarji prisiljeni ukrepati. Predvidena globa za kršitve navedenih prepovedi za fizične osebe znaša 200 evrov, za pravne osebe, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, pa 2.000 evrov, pri čemer mora odgovorna oseba podjetja plačati dodatnih 500 evrov.

Občanke in občane ter druge uporabnike pozivamo k skrbnemu in odgovornemu ravnanju ter spoštovanju pravil, saj bomo le tako dosegli, da se bo na javnih površinah in zelenicah vsak obiskovalec počutil varno in prijetno.