Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Še nekaj dni za prijavo na natečaj za Županovo vino in oljčno olje 2022

Kategorija: Splošno
Datum objave:

V petek, 14. januarja, se izteče rok za prijavo na natečaja Mestne občine Koper za županovo vino in oljčno olje. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci ekstra deviškega oljčnega olja oziroma tremi vzorci vina sorte malvazija ali refošk. Vzorce bodo od jutri, 12. januarja, do petka, 14. januarja, sprejemali v prostorih stare lekarne v Pretorski palači.

Mestna občina Koper prek javnega natečaja zbira prijave za Županovo vino in oljčno olje, ki jih bo nato ocenila strokovna komisija in med njimi izbrala najboljše ter jih okronala z nazivom Županovo vino 2022 oziroma Županovo oljčno olje 2022. Občina bo tako kot vsako leto v protokolarne in promocijske namene odkupila dogovorjeno količino vina ter oljčnega olja. Letošnja novost je višja odkupna cena, in sicer devet evrov za 0,75-litrsko steklenico vina in sedem evrov za 0,25-litrsko stekleničko oljčnega olja. Zmagovalci bodo prejeli nagrado in promocijske aktivnosti v vrednosti 700 evrov.

Na natečaj za izbor Županovega vina se lahko prijavijo registrirani vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v Mestni občini Koper, katerih grozdje oziroma vino izhaja iz vinorodnega okoliša slovenske Istre. Vsak sodelujoči lahko na natečaj prijavi največ tri vzorce vina sorte malvazija in/ali refošk, ne glede na letnik trgatve. Tudi na natečaj za Županovo oljčno olje se lahko prijavijo registrirani pridelovalci (ekstra) deviškega oljčnega olja s stalnim prebivališčem v koprski občini, katerih oljke oziroma oljčno olje je izključno iz okoliša slovenske Istre. Vsak prijavitelj lahko sodeluje z največ tremi vzorci oljčnega olja.

Rok za prijavo na natečaja se izteče v petek, 14. januarja, ob 11. uri. Vzorce vina in oljčnih olj bodo sprejemali že od jutri, 12. januarja, do petka, 14. januarja. Jutri lahko vinarji in oljkarji vzorce oddajo med 15. in 17. uro, v četrtek med 13. in 16. uro, v petek pa jih bo možno oddati od 9. do 11. ure. Strokovna komisija bo najboljše vino in oljčno olje razglasila predvidoma v začetku februarja.

Sicer je aktualni nosilec naslova Županovo vino 2021 Capo D’Istria Refošk 2013 iz vinske kleti Vinakoper, aktualni naslov Županovega oljčnega olja pa nosi oljčno olje Sabadin belica.