Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Dodatna omejitev poslovanja občine in oprostitev plačila takse za najem javne površine

Kategorija: COVID-19
Datum objave:

Sinoči je Vlada RS sprejela nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa, s katerimi je ostro omejila javno življenje v številnih slovenskih regijah. Čeprav je epidemiološka slika v obalno-kraški regiji boljša kot v drugih predelih države, je Mestna občina Koper danes sprejela odločitev o uvedbi dodatnih blažilnih ukrepov. Med drugim bo gostinske ponudnike in druge uporabnike javne površine v občini do nadaljnjega oprostila plačila občinske takse za uporabo javne površine.

Mestna občina Koper bo s ponedeljkom, 19. oktobra, nekoliko omejila poslovanje občinske uprave. Do preklica ukrepa so uradne ure za osebni sprejem strank odpovedane, vložišče posluje po običajnem urniku, vendar z določenimi omejitvami. Vstop v prostore bo dovoljen samo eni osebi naenkrat, druge morajo za vstop v stavbo počakati pred vhodom na Verdijevi ulici in pri tem upoštevati varnostno razdaljo najmanj dva metra. Obiskovalci morajo ob vstopu v stavbo in ves čas zadrževanja v njej nositi zaščitno masko, upoštevati varnostno razdaljo in si ob vstopu v stavbo obvezno razkužiti roke z razkužilom, ki je na voljo pri vhodu.

Mestna občina Koper bo večji del poslovanja opravila po pošti, elektronski pošti ali po telefonu in tako v največji možni meri omejila nadaljnje širjenje okužbe z novim virusom. Občanke in občani ter drugi uporabniki lahko v času uradnih ur pokličejo na telefonsko številko 05 66 46 100 (centrala) oziroma na druge številke posameznih uradov oziroma služb ali pošljejo elektronsko sporočilo na obcina@koper.si. Omejitev poslovanja velja tudi za Občinski inšpektorat, ki bo v času uradnih ur dosegljiv na 05 664 63 40, od 7. do 22. ure pa prek Operativnega centra občinskega redarstva na številkah 041 627 286 in 080 44 49 ter na elektronskem naslovu tajnistvo.SIRZR@koper.si.

Občina je danes sprejela tudi odločitev o oprostitvi plačila občinske takse za uporabo javne površine, ki bo veljala za vse gostinske ponudnike in druge uporabnike teh površin. Ukrep bo veljal v obdobju med 19. oktobrom in 31. januarjem 2021, z možnostjo podaljšanja. Ob tem poziva vse uporabnike javnih površin, ki jim prostor to dopušča, naj za lažje izvajanje dejavnosti zaprosijo za razširitev območja uporabe javne površine. Namen ukrepa je omogočiti nemoteno opravljanje gostinske dejavnosti, upoštevajoč vse veljavne ukrepe in priporočila NIJZ. Vlogo lahko podajo tudi tisti, ki terase za zdaj še nimajo, a bi jo želeli imeti. Uporaba dodatne javne površine bo prav tako brezplačna.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan ob tem poziva občanke in občane k odgovornemu ravnanju in doslednemu upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so ključni za omejitev oziroma preprečitev širjenja okužbe z novim virusom. V primeru dodatnih omejitev napoveduje sprejem svežnja ukrepov za blažitev posledic epidemije, s katerimi bo tudi tokrat priskočila na pomoč občankam in občanom ter gospodarstvu. Več na uradni Facebook strani župana Mestne občine Koper https://www.facebook.com/ZupanMOK.