Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Javno življenje se ustavlja, MOK še krepi pomoč ranljivim

Kategorija: COVID-19
Datum objave:

Vlada Republike Slovenije je včeraj zaostrila ukrepe za preprečitev širjenja koronavirusa. Od polnoči je prepovedano vsakršno zbiranje ljudi, razen če gre za člane ožje družine ali skupnega gospodinjstva, v ponedeljek svoja vrata zapirajo vse nenujne trgovine, ustavlja se tudi javni potniški promet. Mestna občina Koper bo za lažjo premostitev obdobja okrepila socialne programe spremstva in pomoči, namenjene ranljivim skupinam občanom, v okviru Gerontološkega centra Koper pa je organizirala tudi poseben prevoz za dostavo hrane in zdravil.

Ukrepi za zajezitev koronavirusa se zaostrujejo, Slovenija se v naslednjih 14 dneh ponovno zapira. Ob polnoči je stopil v veljavo prvi od ukrepov, ki prepoveduje vsakršno zbiranje ljudi, izjema so ožji družinski člani in člani istega gospodinjstva. Vlada je podaljšala tudi veljavne ukrepe, in sicer omejitev gibanja med občinami ter omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Šolanje bo tudi v naslednjih 14 dneh potekalo na daljavo, vrtci bodo nudili le nujno varstvo. Nošenje zaščitnih mask je obvezno tako v zaprtih prostorih kot na prostem, nadzor poleg policije in zdravstvenega inšpektorata izvajajo tudi občinska redarstva.

Koprski občinski redarji bodo ves konec tedna prisotni na terenu, kjer bodo občanke in občane opozarjali na spoštovanje veljavnih ukrepov.

 

Zaustavitev javnega prometa

S ponedeljkom, 16. novembra, bo v veljavo znova stopila prepoved izvajanja javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Do nadaljnjega so odpovedane tudi vožnje s Kurjercami.

Mestna občina Koper bo v naslednjem tednu z dodatnim vozilom okrepila program spremljanja in družabništva Vitica, ki ga na območju občine izvaja Obalni dom upokojencev Koper. Na ta način bo starejšim občankam in občanom ter drugim ranljivim skupinam, ki nimajo izoblikovane socialne mreže in sodijo v skupino socialno šibkejše populacije, tudi v času, ko avtobusi ne vozijo, omogočila nemoten dostop do trgovine, lekarne in zdravstvenih storitev. Prevozi se izvajajo po naročilu in so za uporabnike brezplačni. Za vse informacije se obrnite na 030 710 007.

Prevoze ranljivih skupin oseb še vedno izvajajo tudi prostovoljci v okviru programa Prostofer, kot tudi izvajalci taksi služb, in sicer v skladu z veljavnim cenikom.

Obe storitvi prevozov sta namenjeni izključno zdravim osebam oziroma osebam, ki ne kažejo znakov okužbe z novim virusom. Kljub temu bodo vozniki sebe in svoja vozila ustrezno zaščitili ter jih po vsakem prevozu prezračili in razkužili. Prosimo vas, da v vozila vstopate posamično in vedno zgolj pri zadnjih vratih.

Občanke in občani naj se za dostavo toplih obrokov, pomoč na domu, varovanje na daljavo, nujno dostavo hrane, higienskih pripomočkov in zdravil ter prevoz starejših oseb obrnejo na Gerontološki center Koper (05 663 45 85 ali op.center@odu.si).

 

Vrata zapirajo vse nenujne trgovine

Od ponedeljka bodo ponovno zaprte vse nenujne trgovine, izjema so trgovine z živili, lekarne, pošte, banke, zavarovalnice, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, trafike in servisne delavnice (vulkanizer, avtomehanik ipd.). Dovoljene bodo tudi dimnikarske storitve, dostavne službe, dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave, hkrati bodo ljudje lahko na prevzemnih mestih prevzemali blago ali hrano.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Če gre za odprto tržnico, je dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom omejena na 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

 

Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Črtana je tudi izjema, ki je dovoljevala obiske družine v tujini v roku 72 ur. Ta bo veljala le še za EU in schengensko območje. Osebe, ki bodo ob vstopu v Republiko Slovenijo napotene v karanteno, bodo lahko testiranje na COVID-19 za odpravo karantene opravile šele peti dan po prejemu odločbe.

Še naprej ostajajo v veljavi prepovedi shodov, porok prireditev in verskih obredov. Ob dovoljenju ministra, pristojnega za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je možna sklenitev zakonskih in partnerskih zvez.

 

Na voljo več številk za psihosocialno pomoč

Trenutne negotove razmere pri marsikom povečujejo tesnobo in stisko. Za psihosocialno pomoč in podporo lahko vsak delavnik med 8. in 15. uro lahko pokličete telefonski številki 070 550 704 ali 05 66 21 830, kjer so vam na voljo svetovalci iz Slovenskega nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara. Ob delavnikih, od 9. do 15. ure, boste prek telefonske številke 05 662 14 84 priklicali ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Dnevni center Šentmar Koper, na telefonski številki 031 388 591 pa na vaš klic čakajo strokovnjaki iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Koper.