Zapri
19. 02. 2024 Objavljena stališča do pripomb in predlogov z javne razgrnitve OPN-ja Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Mestna občina Koper z urejanjem rekreacijske infrastrukture oživlja podeželje

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Kraški rob v zadnjih letih postaja priljubljena rekreacijska destinacija za številne domače in tuje obiskovalce, ki želijo svoj prosti čas preživeti aktivno, v objemu narave. Od zdaj bo obiskovalcev še več, saj bo koprska občina v okviru projekta Oživimo podeželje še v tem letu očistila in uredila pet pohodnih poti ter obnovila označbe, do konca leta 2022 pa obnovila pet obstoječih pohodnih poti in 140 plezalnih smeri.

Mestna občina Koper je v letošnjem letu pristopila k projektu LAS Istre – Oživimo podeželje, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje. Namen operacije je dolgoročni trajnostni razvoj rekreacijskega turizma v urbanem območju in na podeželju občin slovenske Istre z integracijo kulturne in naravne dediščine ter rekreacijske infrastrukture. Občine partnerice želijo rekreacijsko infrastrukturo nadgraditi z namenom koherentnega razvoja podeželja in mesta ob sočasnem trajnostnem odnosu do naravne in kulturne dediščine. Prebivalcem zaledja želijo ponuditi in omogočiti razvoj dejavnosti, ki bodo zagotavljale trajna delovna mesta in odpirala nove zaposlitvene možnosti ter pozitivno vplivale na dvig kakovosti življenja tamkajšnjih prebivalcev.

V okviru projekta, v katerem sodelujejo še Občina Ankaran, Občina Izola in Kolesarska mreža Obala – Društvo za kolesarsko zagovorništvo, bo do konec leta na območju Kraškega roba očistila in obnovila pet pohodnih tematskih poti, na območju Mišje peči, Ospa in Črnega Kala pa dodatno uredila 70 plezalnih smeri. Ob tem bo izpeljala več promocijskih aktivnosti, s katerimi želi javnosti približati različne oblike rekreacije in aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, in poskrbela za ponatis zemljevida kolesarskih poti po Kraškem robu. Projekt se bo nadaljeval tudi v letu 2022, v katerem bo občina obnovila še dodatnih pet pohodnih poti in sedemdeset plezalnih smeri. V zavedanju, da je treba za športno, turistično in kulturno infrastrukturo skrbeti celotno leto, bo Mestna občina Koper s pomočjo projekta pridobila nabor pravno-formalnih oblik, ki bodo v bodoče upravljale z omenjenim območjem.

V okviru projekta bodo občine partnerice projekta izpeljale številne druge aktivnosti. Med drugim bodo organizirale študijsko turo za turistične novinarje, spletne vplivneže in agente iz Slovenije ter sosednjih držav s tematsko predstavitvijo rekreacijske infrastrukture Kraškega roba, delavnice za ponudnike kolesarjem prijaznih storitev s predstavitvijo trendov v kolesarskem turizmu, izbira in uporaba komunikacijskih kanalov za trženje kolesarjem prijaznih storitev, predstavitev standardov in certificiranje na področju kolesarjem prijaznih storitev kot priložnost za uvajanje novih storitev oz. nadgradnjo obstoječih. V letu 2022 bodo izvedli strokovno ekskurzijo, namenjeno mreženju ponudnikom s ponudniki in turističnimi organizacijami ter oblikovanju skupnih turističnih produktov na področju kolesarskega turizma.

Vrednost projekta znaša 214.873,2 evra, od katerih bo 145.322,8 evra sredstev evropskega kmetijskega sklada.