Zapri
14. 05. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v treh referendumskih kampanjah Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Na Tribanski cesti napreden radar, kršiteljev še ne bodo kaznovali

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Mestna občina Koper je na cesti med Bonini in Tribanom, kjer vozniki nadpovprečno presegajo hitrostno omejitev 50 km/h, postavila napreden radar. Za lažji prehod na nov režim, s katerim želi občina urediti prometne razmere na obremenjenih lokalnih cestah, kršiteljev še ne bodo sankcionirali.

Vzpostavitev sistema za merjenje hitrosti je zagotovo eden prvih korakov k ureditvi prometnih razmer na lokalnih cestah, ki jih dnevno uporabljajo številni vozniki. Poleg obremenjenosti cest dodatno težavo predstavljajo vozniki, ki ne upoštevajo omejitev hitrosti in ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu. Koprska občina se je že lani odzvala na pozive in zahteve krajanov ter na Tribanski cesti vzpostavila začasni sistem merjenja povprečnih hitrosti.

Takrat je pridobila ključne informacije o razmerah na cesti, na podlagi katerih je zdaj na odseku med Bonini in Tribanom vzpostavila trajni sistem merjenja. Prednost nove sodobne tehnologije je ta, da za razliko od stacionarnih ali laserskih naprav hitrost vozil meri na daljšem odseku, s tem pa voznike prisili k spoštovanju omejitev vzdolž celotnega odseka in ne zgolj na točki radarske kontrole.

Radar že deluje, vendar kršiteljev še ne bodo kaznovali, občina želi namreč nov prometni režim in spremembe vpeljati postopoma. V naslednjih tednih bo napredni sistem merjenja hitrosti vozil vzpostavila še na dveh drugih bolj obremenjenih lokalnih cestah v MOK, o katerih bo javnost pravočasno obvestila.