Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Od jutri nov režim uporabe športnih objektov tudi v MOK

Kategorija: COVID-19
Datum objave:

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike je Vlada RS včeraj sprejela nove, še ostrejše ukrepe na področju športa, kulture in storitev, s katerimi je začasno prepovedala izvajanje določenih športnih in kulturnih dejavnosti ter omejila ponudbo nekaterih storitev potrošnikom. Novi ukrepi bodo v veljavo stopili v četrtek, 22. oktobra.

Vlada je včeraj sprejela Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj, s katerim je športnikom prepovedala izvajanje določenih športnih dejavnosti in športnih tekmovanj. To ne velja za športnike z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in obetavnega razreda ter poklicne športnike, starejše od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri pristojnem ministrstvu. Športna in rekreativna dejavnost je dovoljena tudi članom istega gospodinjstva, pri individualnih športih in športih z največ šestimi udeleženci, če je ob vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah (hokej na ledu, nogomet, rokomet, odbojka, košarka) je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja, prav tako je dovoljeno izvajati svetovna in evropska prvenstva ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem oziroma evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo tovrstnih tekmovanj, je dovoljena tudi vadba.

V individualnih športih je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena, organizator je dolžen zagotoviti, da bodo prisotne le ključne osebe za izvedbo tekmovanja.

 

Nov režim uporabe športnih objektov tudi v koprski občini

Na podlagi na novo sprejetih vladnih omejitev bo Mestna občina Koper z jutrišnjim dnem popolnoma zaprla Olimpijski bazen Koper in Športni park Dekani ter igrišča za odbojko na mivki v Centru športov na mivki, medtem ko bodo Arena Bonifika, nogometna igrišča v ŠRC Bonifika ter drugi športni in šolski objekti v občini namenjeni zgolj izvajanju športno-gibalne dejavnosti in procesa športne vadbe tistim športnikom in klubom, ki tekmujejo na najvišji ravni. Skladno z odlokom lahko v kolektivnih športih s treningi in tekmovanji v koprski občini nadaljujejo samo članske ekipe klubov FC Koper, RD Koper, ŽURD Koper, OK Koper in KK Koper Primorska. Z vadbo in tekmovanji lahko nadaljujejo tudi posamezniki z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicni športniki, starejši od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri pristojnem ministrstvu.

Kljub omejitvam je na odprtih javnih športnih površinah (ŠRC Bonifika, Center športov na mivki in druge) še naprej dovoljeno izvajati športno-gibalno dejavnost, a le za člane istega gospodinjstva, v individualnih športih in pri športih z največ šestimi udeleženci ter če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

 

Ostrejše omejitve pri ponujanju in prodajanju blaga ter storitev

Vlada je včeraj sprejela tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim je prepovedala obratovanje kinematografov in kulturnih ustanov. Izjema so galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, ki ostajajo odprti, a morajo spoštovati omejitve ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

Opravljanje gostinske dejavnosti je v vseh rdečih regijah prepovedano, medtem ko lahko gostinski obrati v oranžnih regijah obratujejo med 6. in 21. uro. Hrano in pijačo lahko strežejo le za mizami, ob tem pa morajo zagotavljati ustrezno varnostno razdaljo. Enaki pogoji veljajo za gostinsko dejavnost v nastanitvenih obratih, ne glede na status regije.

Gostinsko dejavnost je v vseh regijah dovoljeno opravljati tudi v primeru dostave ali osebnega prevzema hrane in pijače ter v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance, na primer v bolnišnicah in dijaških ter študentskih domovih.

Največje število oseb se v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponudbe in prodaja blaga ter storitev, določa tako, da se za posamezno osebo zagotovi vsaj 20 kvadratnih metrov prostora. Ta odlok velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka, kot fitnes centre v oranžni regiji, medtem ko fitnesi v rdečih regijah ostajajo zaprti.