Preglej vse novice

Refošk Vinakoper in belica Danjela Sabadina razglašena za Županova vino in oljčno olje 2021

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Capo D’Istria Refošk 2013 Vinakoper in oljčno olje Sabadin belica sta letošnja nosilca naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2021.

Na natečaj za Županovo vino Mestne občine Koper je letos prispelo 40 vzorcev vin, od tega 16 vzorcev malvazije in 24 vzorcev refoška. Strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Majda Brdnik (predsednica komisije), Valentin Bufolin, Ingrid Mahnič, Tilen Praprotnik in Tamara Rusjan, je najbolj prepričalo vino Capo D’Istria Refošk 2013 iz vinske kleti Vinakoper, ki je doseglo doslej rekordnih 92 od 100 možnih točk in si s tem poleg laskavega naziva Županovo vino Mestne občine Koper 2021 prislužilo tudi Veliko zlato medaljo. Gre za že drugo zaporedno zmago koprske vinske kleti, ki je najvišji naslov lani odnesla z vinom Capris refošk 2015. Vinakoper je letos prejel še dve zlati medalji, in sicer za Capris Malvazijo 2019 in Capris Refošk 2016.

Direktor Vinakoper mag. Borut Fakin se je uspeha zelo razveselil, saj so laskavi naziv Županovo vino osvojili že drugo leto zapovrstjo: »Letos je to veselje še toliko večje, saj je naš refošk 2013 prejel tudi Veliko zlato medaljo, kar je zagotovo posebno priznanje vsem nam, predvsem pa našim enologom in sodelavcem, ki si prizadevajo za visoko kakovost in priljubljenost naših vin.« Ob tem je dejal, da so osvojene nagrade zanje zaveza, da se bodo še naprej trudili in si tudi v prihodnje prizadevali za ohranitev visoke kakovosti vin.

Sicer je komisija podelila še 25 zlatih, 13 srebrnih in eno bronasto medaljo.

Predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič je v imenu komisije povedala, da je za njimi težko delo, saj so bili vzorci vin res odlični. Čeprav so merila za ocenjevanje visoka, je Zlato medaljo letos osvojilo kar 25 prijavljenih vin, prvič pa so podelili tudi Veliko zlato priznanje. Prejel ga je zmagovalni refošk letnika 2013 kleti Vinakoper, ki je komisijo prepričal s svežo in sadno aromo, polnim okusom, eleganco ter mehkobo.

Tudi natečaj za Županovo oljčno olje je letos naletel na odličen odziv. V konkurenci je sodelovalo kar 32 vzorcev oljčnih olj, ki so bila po mnenju strokovne komisije res vrhunske kakovosti, o čemer priča tudi dejstvo, da so podelili kar 25 zlatih priznanj, 3 srebrne, 1 vzorec pa je prejel zahvalo za sodelovanje. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Vasilij Valenčič (predsednik komisije), dr. Milena Bučar-Miklavčič (podpredsednica komisije), Mirjana Knez, Teja Hladnik, Barbara Bajda, Goran Gregorič, Ernest Kante in David Hrvatin je z nazivom Županovo oljčno olje 2021 okronala oljčno olje Sabadin belica, ki ga je pridelal Danijel Sabadin, naslov 1. spremljevalca je osvojilo oljčno olje Lisjak cuvée,  naslov 2. spremljevalca pa oljčno olje Sabadin cuvée, ki ga je tako kot zmagovalno olje pridelal Danjel Sabadin.

Spomnimo, da je lani naslov Županovo oljčno olje 2020 osvojilo oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič iz Boršta, naslov prvega spremljevalca Janko Bočaj, naslov 2. spremljevalca pa letošnji zmagovalec Danjel Sabadin.

»Letošnja belica je bila res nekaj posebnega, uravnotežena med pikantnostjo in aromo, prijaznega okusa,« je osvojeni naziv pozdravil letošnji zmagovalec, oljkar Danjel Sabadin. Ob tem pa dodal, da se je pri tako zahtevni letini obrestovalo zgodnje obiranje, marljivo delo in dober torklar.

Predsednik komisije dr. Vasilij Valenčič je dejal, da so bila oljčna olja, ki so sodelovala na natečaju, odlične kakovosti, sploh glede na lansko letino, ki je bila zaradi prisotnosti oljčne muhe za marsikoga zelo zahtevna. Komisija je pri vzorcih ocenjevala harmoničnost, intenzivnost vonja, okusa in arome ter pikantnost, ki je značilna za naša oljčna olja. Kot je ob tem poudaril Valenčič, je zmagovalno olje bogatega okusa in vsebuje različne arome, ki spominjajo na mandelj, sveže pokošeno travo in artičoke. Je izredno harmonično, kar pomeni, da je intenzivnost sadežne arome uravnotežena z grenkobo in pikantnostjo.

Zaradi veljavnih omejitev in ukrepov tradicionalne podelitve letos niso izvedli. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je danes v Pretorski palači izročil le najvišja priznanja, medtem ko so drugim priznanja poslali po pošti. Tudi letos sta absolutna zmagovalca prejela posebno priznanje Steklarne Rogaška in posebne etikete, s katerimi bodo lahko opremili steklenice zmagovalnega vina oziroma oljčnega olja. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper pa bo zmagovalcem poleg tega izdatno pomagal pri promociji z izdelavo profesionalnih fotografij in promocijskega videa.

Sicer bo občina v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 500 steklenic Županovega vina, najmanj 250 steklenic ekstra deviškega zmagovalnega oljčnega olja ter najmanj 150 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 2. spremljevalca. Prav tako bodo vsem sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2021, katerih vzorci ekstra deviškega oljčnega olja bodo dosegli zadostno število točk na mednarodnem tekmovanju Flos Olei 2022 za vključitev v vodnik, krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja. Zmagovalno vino in oljčno olje bosta širši javnosti dostopna tudi na Vinski fontani v Marezigah in v koprskem turističnoinformacijskem centru (TIC) v Pretorski palači.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan se je vsem vinarjem in oljkarjem zahvalil za sodelovanje, zmagovalcem pa iskreno čestital za dosežene uspehe. Kot je še dodal, je zadovoljen, da se lahko v občini pohvalimo z velikim številom pridelovalcev kakovostnih vin in oljčnih olj, pa tudi, da je med njimi vse več mladih, ki bodo to tradicijo ohranjali tudi v prihodnje.