Preglej vse novice

Sodobnejši radar na Tribanski cesti za večjo prometno varnost

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Po nekajmesečnem testnem obdobju merjenja hitrosti z naprednim radarjem na cesti med Bonini in Tribanom, ki ga je Mestna občina Koper postavila letos spomladi in doslej prekrškarjev ni sankcionirala, bo s 1. septembrom začel tudi operativno delovati. Prednost nove tehnologije se kaže v tem, da hitrost meri na daljšem odseku, s čimer voznike prisili k spoštovanju omejitev vzdolž celotnega cestnega odseka.

Koprska občina na področju prometne varnosti vselej posebno pozornost namenja najšibkejšim udeležencem v prometu, zato so ukrepi v prvi vrsti usmerjeni v preprečevanje nevarne in razmeram neprilagojene vožnje. Vzpostavitev sistema za merjenje hitrosti je zagotovo eden prvih korakov k ureditvi prometnih razmer na lokalnih cestah, ki jih dnevno uporabljajo številni vozniki. Poleg obremenjenosti cest dodatno težavo predstavljajo vozniki, ki ne upoštevajo omejitev hitrosti in ogrožajo varnost drugih udeležencev v prometu.

Občina se je že lani odzvala na pozive krajanov Tribana, ki na tamkajšnji cesti pogosto opažajo prekoračitve dovoljene hitrosti, zato je tam vzpostavila začasni sistem merjenja povprečnih hitrosti. Takrat je pridobila ključne informacije o razmerah na cesti, na podlagi katerih je spomladi letos postavila napredni radar, ki za razliko od stacionarnih ali laserskih naprav hitrost vozil meri na daljšem odseku, s tem pa voznike prisili k spoštovanju omejitev vzdolž celotnega odseka, in ne zgolj na točki radarske kontrole.

Ker je želela nov prometni režim in spremembe vpeljati postopoma, kršiteljev do zdaj ni sankcionirala. Glede na to, da se 1. septembra v cestni promet znova vračajo otroci in mladostniki, kar zahteva dodatno pozornost voznikov, bo radar prihodnjo sredo začel tudi delovati operativno. To pomeni, da bo vse prekoračitve hitrosti zabeležil, nakar bodo vozniki s prejetjem plačilnega naloga o prekršku ustrezno sankcionirani.

Mestna občina Koper se zaveda, da sta spoštovanje cestnoprometnih predpisov in pozorna vožnja najboljša preventiva pred prometnimi nezgodami, z namenom umiranja hitrosti pa izvaja številne ukrepe, kot so postavljanje prikazovalnikov hitrosti, grbin znotraj naselij in meritve hitrosti.