Zapri
05. 04. 2024 V veljavi sklep o plakatiranju v kampanji za evropske volitve Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

Trditve o ekološki katastrofi so nedopustno zavajanje javnosti

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Potem ko so se pred dnevi na družbenih omrežjih pojavile dokazano lažne informacije o tem, da naj bi bila kopalna voda v Žusterni onesnažena, so včeraj nekateri mediji poročali še o domnevni ekološki bombi pod hitro cesto Koper-Izola. Ker niti v Žusterni niti pod hitro cesto na območju Bonifike ni prišlo do izlitja komunalnih voda, se na občini upravičeno sprašujejo o nagibih posameznikov, ki te lažne in škodljive govorice širijo, in s tem ogrožajo letošnjo turistično sezono.  

Dejstvo je, da je Komunalno podjetje Marjetica Koper ob rednem pregledu kanalizacijskega sistema konec marca letos ugotovilo, da se je glavni fekalni kolektor, ki se nahaja pod hitro cesto Koper–Izola na območju Bonifike, zaradi vdora podtalne vode v kineto premaknil in poškodoval. Pri tem pa zaradi te poškodbe ni prišlo do nobenega izliva komunalnih vod v okolje, saj jih je učinkovito zadržala in jih zadržuje sama kineta.

O dogodku je Marjetica nemudoma obvestila upravljavca hitre ceste, družbo Dars, Družbo RS za razvoj in investicije ter okoljsko inšpekcijo in začeli postopke za čimprejšnjo sanacijo poškodbe.

Sledilo je več usklajevalnih sestankov, priprava dokumentacije in izbira izvajalca gradbenih del, družbe CPK, d. d., ki je že bil uveden v delo. Sicer pa Marjetica Koper ves čas od zaznave poškodbe skrbno spremlja dogajanje v kineti in vsakodnevno izvaja monitoring. Opravili so tudi analize vod v retenzijskih kanalih v neposredni bližini, ki niso pokazale onesnaženj. Drži pa, da so v njih prisotne alge, kar je običajen pojav, saj imajo tam zaradi ugodne lege in vremena veliko hranil.

Voda iz fekalnega kolektorja in kinete bi tudi zelo težko prodrla v retenzijske kanale, saj so ti na bistveno višji koti terena kot sam zbiralnik, ki se nahaja na globini treh metrov pod morsko gladino. V retenzijske kanale in zbiralnike se poleg tega odvajajo in zbirajo vode iz kanala Grande, Badaševice, meteorne vode iz naselij Olmo, Semedela, Markovec in morske vode, medtem ko so odpadne vode s tega območja speljane v ločen kanalizacijski sistem.

Reklamacije kinete že v letu 2016

Na občini so sicer upravljavca avtoceste, družbo Dars na napake pri gradnji kinete, ki utegnejo povzročiti poškodbe na kanalizacijskem sistemu, opozarjali že več let. Prvi dopisi o tem segajo v leto 2016, v letu 2020 pa jih je Marjetica Koper tudi uradno pozvala k sanaciji kinete. Dela, katerih naročnik je Družba za avtoceste Republike Slovenije, bodo opravili v okviru sanacije poškodb fekalnega kolektorja.