Zapri
22. 05. 2024 Javno naznanilo o drugi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Koper Preberi več
Zapri
Preglej vse novice

V zaledju se veselijo novih igral, uličnih svetil in pitnikov

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Prve štiri projekte letošnjega participativnega proračuna je koprska občina sklenila že pred poletjem, zdaj jih je pod streho spravila še šest. V Borštu so se razveselili otroških igral, v Hrastovljah dveh pitnikov, v Bertokih pa košev za pasje iztrebke, medtem ko so na cesti v Tribanu uredili ulično razsvetljavo. Občina je poleg tega zasteklila teraso doma v krajevni skupnosti Gradin in preplastila dotrajano dostopno pot do kmetijskih površin na območju Dobrave.

40 let stara otroška igrala na zelenici ob zadružnem domu v Borštu so poleti zamenjala sodobnejša, ki zagotavljajo varno in nemoteno igro tamkajšnjim otrokom. V okviru naložbe je občina del površine utrdila in jo podložila s prodcem, nanjo pa postavila hišico s plezali in toboganom, dvojno gugalnico ter plezalno smrečico. Na novo urejeno igrišče je razveselilo tudi otroke iz bližnjih vasi Labor in Glem, kjer urejenih igrišč nimajo.

V okviru participativnega proračuna so v Hrastovljah dobili dva vodna pitnika, enega v središču vasi, drugega pa na parkirišču. Medtem ko je prvi namenjen predvsem krajanom in otrokom, ki se igrajo v bližini, bo drugi svežo vodo nudil obiskovalcem, pohodnikom, kolesarjem in turistom. Da bi ju lahko vzpostavila, je občina zgradila dva nova vodovodna priključka in vso potrebno spremljajočo infrastrukturo.

V septembru je občina sklenila tudi ureditev javne razsvetljave na območju Tribana in tako poskrbela za bolj varen potek prometa. V okviru del je sedem svetil LED namestila ob glavni prometnici, med Vinakoprom in kapelico, v naselju pa še tri svetila na sončno energijo.

Pred tedni se je zaključil z največ glasovi potrjen projekt ureditve dostopne poti do kmetijskega območja Dobrave v Šmarjah. Občina je na pobudo tamkajšnjih kmetovalcev in drugih uporabnikov ceste 450 metrov dolg odsek očistila, utrdila in ga oblekla v beton, ob tem pa poskrbela za ustrezno odvodnjavanje in s tem izboljšala dostop do bližnjih kmetijskih površin tega območja.

Novo pridobitev so pozdravili tudi v Brezovici pri Gradinu, kjer so z zasteklitvijo zunanje terase doma krajanov pridobili nov prostor za druženje in druge dejavnosti. V okviru naložbe je občina zasteklila celotno teraso, na vhod pa namestila vrata in tako ohranila zunanji dostop v objekt.

V teh dneh se je sicer zaključil tudi prvi od petih projektov, ki so jih v Bertokih predlagali in izglasovali koprski občani. Občina je tako na več lokacijah postavila 20 košev za pasje iztrebke z vrečkami, ki bodo poskrbeli za bolj čisto in urejeno okolje.

Prve tri projekte participativnega proračuna za leti 2021 in 2022 je občina sklenila še pred poletjem. Na Markovcu je na predlog tamkajšnjih prebivalcev popolnoma obnovila košarkarsko igrišče, na razgledni ploščadi na Socerbu poleg otroškega igrišča uredila še košarkarsko, popolnoma prenovila in opremila je tudi večnamensko igrišče v vasi Popetre.

Do konca meseca se bodo na seznam zaključenih projektov vpisali še razgledna točka ob ulici Za gradom, ki bo ponujala čudovit pogled na Koprski zaliv, ureditev počivališča in postavitev enega pitnika v Zanigradu ter postavitev dodatnih dveh na Gažonu, sanacija sanitarij v domu prostovoljnih gasilcev Krkavče in ureditev tamkajšnje kuhinje, v okviru katere je občina poskrbela za nabavo nove opreme. V sklepni fazi so tudi ozelenitev treh mestnih krožišč in zasaditev avtohtonih vrst dreves na različnih urbanih območjih v mestu ter namestitev dveh solarnih svetilk javne razsvetljave v zaselku Turki.