Preglej vse novice

Zapore cest zaradi kolesarskega maratona

Kategorija: Splošno
Datum objave:

Koper bo ta konec tedna prizorišče 8. Istrskega kolesarskega maratona, največjega rekreativnega kolesarskega dogodka v Istri. Udeleženci bodo lahko izbirali med tremi razglednimi in slikovitimi trasami, pester bo tudi spremljevalni program. Ker se ob tem obetajo spremembe prometnega režima in zapore cest, organizatorji prosijo za strpnost, uvidevnost in dodatno previdnost.

Edinstveno okolje, razgibane trase za vse okuse in stopnje pripravljenosti, panoramski pogled in pester spremljevalni program. Vse to je Istrski kolesarski maraton, ki bo po enoletnem premoru zaradi epidemije koronavirusa Koper ponovno obiskal. Tako kot vsako leto bodo kolesarji tudi tokrat izbirali med tremi različnimi trasami. Najkrajša, 10-kilometrska trasa je primerna za družine in kolesarje, ki so nekoliko manj pripravljeni, 49-kilometrska je namenjena rekreativnim kolesarjem, medtem ko predstavlja najdaljša, 82-kilometrska trasa, velik izziv za dobro pripravljene kolesarje, saj obsega kar 1.400 metrov vzpona.

Zapore prometa in spremenjen prometni režim

Mestna občina Koper in organizator dogodka Kolesarsko društvo Raketa obveščata vse občane in druge obiskovalce, da bo zaradi izvedbe športne prireditve na cestah ta konec tedna veljal spremenjen prometni režim. Ker bo osrednje prizorišče športnega dogodka na Pristaniški ulici, bo med krožiščem pri koprski tržnici in Ukmarjevim trgom popolna zapora prometa veljala že jutri, 2. oktobra, med 8. in 17. uro. Cesta bo za promet popolnoma zaprta tudi v nedeljo, 3. oktobra, med 7. in 17. uro.

V času izvedbe nedeljskega dogodka bo popolna premična zapora prometa veljala za Piransko in Istrsko (Obalno) cesto, in sicer med 10.00 in 10.20. Popolna zapora prometa bo v nedeljo, med 10. in 13. uro, veljala tudi za odsek lokalne ceste Pomjan–Babiči (od križišča ceste proti Župančičem do križišča na glavni cesti Vanganel–Marezige). V tem času bo za promet zaprt tudi odsek ceste, ki poteka skozi dolino Dragonje, do glavnega križišča v Borštu.

Ker bo prav v nedeljo, v času med 10. in 16. uro, na vseh treh trasah povečana prisotnost kolesarjev v prometu, veljale pa bodo tudi kratkotrajne premične zapore, organizatorji javnost pozivajo k strpnosti in posebni previdnosti. Informacije o zaporah in poteku tras so na voljo na spletni strani.

Nedeljska istrska tržnica s pestrim kulturnim utripom

V sklopu Istrskega kolesarskega maratona bo tako v soboto kot nedeljo potekal tudi pester spremljevalni program. V soboto med 9. in 13. uro bo Festival trajnostne mobilnosti, ob 10. uri bo sledila gledališka predstava za otroke, ob 11. uri družinski kolesarski izlet, ob 15. uri pa se bodo obiskovalke in obiskovalci lahko pomerili na mini maratonu. Nedeljsko dogajanje bo med 8. in 15. uro posvečeno istrskemu podeželju in predstavitvi podeželskih ponudnikov na Istrski tržnici, ki jo bo spremljal pester kulturno-glasbeni program.

Na predstavitvenih stojnicah se bodo predstavili ponudniki kulinarike in turistične ponudbe slovenske Istre. Obiskovalci se bodo lahko informirali o možnostih obiska tematskih poti po slovenski Istri, ki so mamljive za ljubitelje pohodništva in kolesarjenja. V času Istrske tržnice bo potekala nagradna igra Lov za istrskimi zakladi.

Poskrbljeno bo tudi za pester kulturni utrip prireditve. Ob 9.30 bo nastopil Pihalni orkester Marezige, ob 10. uri bo sledil start maratona, ob 12.30 bodo obiskovalke in obiskovalci lahko prisluhnili pevskemu zboru Brnistra. Ob 13. uri bo sledil dramski nastop Kulturnega društva Šavrini in anka Šavrinke Gračišče, ob 14. nastop istrskega kantavtorja Lean Kozlarja Luigija, ob 14.30 pa se bo dogajanje sklenilo s podelitvijo nagrad in razglasitvijo zmagovalcev nagradne igre Istrske tržnice.

Podroben program prireditve je predstavljen na spletni strani. Istrska tržnica se izvaja v sklopu projekta LAS Istra Oživimo podeželje, sofinanciranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.