Covid-19
Vse informacije o storitvah in ukrepih v času razglašene epidemije Preberi več
Preglej vse novice

Odpirajo se šole in vrtci, zaposlene bodo testirali v ponedeljek

Kategorija: Splošno, COVID-19
Datum objave:

Prihodnji teden svoja vrata odpirajo šole in vrtci v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Zaposlene v šolah in vrtcih bodo testirali v ponedeljek, 25. januarja, pouk in osnovnošolsko varstvo se začenjata dan kasneje. V Mestni občini Koper bo testiranje izvajal zdravstveni zavod Cor medico, in sicer bodo na šestih različnih lokacijah testirali skupno nekaj manj kot 1000 zaposlenih.

Ker je tudi Obalno-kraška regija prešla iz črne v rdečo fazo, že ta konec tedna sledi sproščanje določenih ukrepov. Tako bo v 9 od 12 regij, ki so dosegle stopnjo delnega sproščanja, od torka dalje pouk v prvi triadi osnovnih šol potekal po C-programu. Svoja vrata odpirajo tudi vrtci, kjer bodo prav tako morali spoštovati stroge ukrepe NIJZ. Sicer zadnja usklajevanja še potekajo, a najverjetneje bodo morali zaposleni maske nositi ves čas, otroci pa si jih bodo morali nadeti le v skupnih prostorih.

Zaposlene v vseh osnovnih šolah in vrtcih po državi bodo testirali v ponedeljek, v koprski občini bo testiranje potekalo na šestih različnih lokacijah. Testiranje bo izvajal zdravstveni zavod Cor medico, ki bo testiral nekaj manj kot 1000 zaposlenih. Ti sicer morajo imeti s seboj zdravstveno izkaznico, osebni dokument in izpolnjeno izjavo.

Tri ekipe bodo testiranja opravljale na treh stalnih lokacijah, in sicer v telovadnicah Osnovne šole Koper med 8.00 in 17.00 (zaposlene na OŠ Koper in v Vrtcu Koper), Osnovne šole Anton Ukmar med 8.00 in 16.00 (zaposlene na OŠ Antona Ukmarja, OŠ Pier Paolo Vergerio Il Vecchio, Vrtec Semedela) in Osnovne šole Dušana Bordona med 8.00 in 14.00 (zaposlene na OŠ Dušana Bordona, OŠ Šmarje, OŠ Gračišče, OŠ Hrvatini in Vrtec Delfino Blu).

Ena od ekip bo mobilna, selila se bo iz Osnovne šole Prade, kjer bo zaposlene na OŠ Prade in OŠ Elvire Vatovec testirala med 8.00 in 10.30, v Osnovno šolo Dekane, kjer bo zaposlene na OŠ Dekani in OŠ Marezige testirala med 10.45 in 14.30, na koncu pa še na Osnovno šolo Škofije, kjer bodo testirali še tamkajšnje zaposlene (med 14.40 in 16.30).

V šole v koprski občini se bo tako v torek, 26. januarja, vrnilo predvidoma okoli 1650 otrok, medtem ko bo lahko vrtce, ki so sicer v minulih tednih zagotavljali varstvo 300 otrokom, obiskovalo približno 2200 otrok.